Tidigare träffar

2023 - Backagården
Kristihimmelfärdshelgen 18-20 maj välkomnades SEFF föreningen av Region Syd till Backagården, beläget strax utanför Höör i Skåne. Efter välkomstfika inledde vi med stationslekar där ungdomarna och barnen mixades i olika lag. En jätterolig aktivitet för både ungdomar och vuxna. Efter kvällsmaten hade vi besök av sommarprataren, författaren och psykologen Hanna Wallensten, själv adopterad. Hanna bjöd på en interaktiv föreläsning och det blev ett fint samtal mellan våra ungdomar och Hanna. På fredagsmorgonen drog alla ungdomar iväg på zipline. På fredagsförmiddagen hölls också vårt SEFF årsmöte. Framåt lunch droppade glada ungdomar in och det var dags för lunch. På fredagseftermiddagen hade vi lektion i amarinja med en inbjuden kvinna från Småland. Senare på eftermiddagen hade ungdomarna workshop om hur de ser på SEFF och hur de vill mötas i framtiden, under ledning av vår ungdomsrepresentant Yebsera . På fredagskvällen hade vi vår traditionella Etiopien buffé. Denna gången hade Backagårdens egna kock gjort en egenkomponerad buffé med injera och olika röror. Buffén var lite annorlunda men gillades starkt av särskilt ungdomarna. På fredagskvällen körde ungdomarna disco som vanligt, och flera kom nog i säng alldeles försent efter mys och häng. På lördagsförmiddagen hade vi tipspromenad i den fina bokskogen intill anläggningen. För att sedan avsluta med lunch. Sammanfattningsvis hade vi en fantastisk helg på en jättefin och ändamålsenlig anläggning, med jättegod mat och dessutom bästa försommarvädret. Såväl ungdomar som vi vuxna konstaterade hur mycket vi uppskattar de årliga SEFF-träffarna.

2022 - Hjälmargården
Den 26 -28 maj 2022 var det ÄNTLIGEN dags för en ny träff med Svensketiopiska familjeföreningen. Pandemin gjorde att vi fick ställa in träffarna 2020 och 2021 så det var hela tre kalenderår sedan vi träffades senast. Tre år är lång tid, inte minst i för barnen, så det var verkligen efterlängtat! Träffen den här gången var förlagd till Hjälmargården vid Hjälmarens södra strand. Ett ställe som alla var väldigt nöjda med. Vi samlades på eftermiddagen den 26 maj för incheckning och lite samspelslekar för att bryta isen efter 3 år. Ett bra initiativ och det tog inte lång stund förrän hela gänget var i full gång med att umgås. På kvällen hade vi korvgrillning nere vid stranden. Lördagens aktiviteter bestod av ett förmiddagspass i form av att alla barnen åkte iväg och körde go- cart en bit ifrån Hjälmargården. Efter lunch var det först en föreläsning och visning av make-up för brun hud och därefter en föreläsning med tillhörande visning av hårstyling för afrohår. Väldigt uppskattade föreläsningar uppenbarligen då alla barnen och ungdomarna satt tysta och koncentrerade hela tiden! Efter sedvanligt gruppfoto hade vi etiopisk afton på lördagskvällen. Traditionell etiopisk mat levererades hela vägen från restaurang Ethiostar i Stockholm. Fantastisk god mat och en uppskattad insats av ägaren till Ethiostar. Träffens höjdpunkt kanske ändå blev det spontana disko som ungdomarna arrangerade i en av de lokaler vi hyrt. Alla barn och ungdomar var med och dansade tillsammans. En fantastisk gemenskap som höll på till sent. På söndagen var det dags för tipspromenad, städning och packning. Efter lunch avslutades lägret och sociala medier mellan barn och ungdomar gick varma i bilarna på vägen hem. Preparationen inför nästa års träff var redan igång. Alla var överens om att det var en väldigt lyckad och efterlängtad träff som dessutom toppades av att vi hade ett väldigt fint väder. Det var inte förrän det var dags att åka hem på söndagslunchen som regndropparna började falla.

2021 - Lägret inställt

2020 - Lägret inställt

2019 - Finnåkers kursgård, Fellingsbro

2018 - Strandgården Vilshärad

10-12 maj var det äntligen dags för läger igen och sex familjer från Väst hälsade alla deltagare välkomna i 28 gradig värme. SEFF har varit på Strandgården tidigare och många mindes ett kallt och ruggigt läger. Nu var det allt annat än kallt. Möjligen i havet då, men det hindrade inte barnen att hoppa i. 
För att komma igång startade vi med femkamp med klassiker som pricka pennan i flaskan, men också baklängessprint och grenar inspirerade från barnprogrammet Labyrint. 
Efter middagen samlades alla i kyrkan för att lyssna, titta på bilder och filmer från de familjer som rest till Etiopien det senaste året. Hela nio familjer spenderade höstlovet i Addis, Arba Minch, Debre Zeit/Bishoftu, Gonder osv. Detta var så intressant och inspirerande och vi fick fortsätta även nästa kväll. 
Ungdomsaktiviteten var planerad på Kungsbergets äventyrspark. Tjugo tonåringar fick susa nedför Hallandsåsen i rodel, en kul och fartfylld aktivitet som var en ny upplevelse för de allra flesta. 
Under tiden hemma på Strandgården fick barn och vuxna testa på cirkus. Jonglering, flower sticks, mänskliga pyramider m m krävde fokus och tålamod vilket många hade imponerade mycket av! 
Som gästföreläsare kom Salem Yohannes, statsvetare från Göteborg med föräldrar från Eritrea och Etiopien. Salems föreläsning Don’t Touch My Hair tar upp frågor om maktstrukturer och föreställningar om människovärde och klass som utgår från afrohår som en markör för ras. Intresset hos föräldrar och de äldre barnen var mycket stort och det blev en bra dialog och erfarenheter delades. 
Efter en mycket längre tågresa än beräknat kom Niki Tsappos, för många den absoluta höjdpunkten, till lägret. Niki är streetdansare och jobbar över hela världen, efter SEFF skulle hon till Schweiz och döma i street-dansens motsvarighet till Eurovision. I två omgångar hade Niki dansklass med efterföljande uppvisning. Jubel och applåder tog aldrig slut! 
Efter ombyte och gruppfotografering var det hög tid för etiopisk buffé. Tessa som kommit ner från Göteborg hade tillsammans med kockteamet lagat fyra olika rätter, färskost och injera. Vi åt och njöt av solnedgången över vackra Haverdalsbukten. 
Sista dagen var det årsmöte och många närvarade som vanligt vilket är mycket bra för föreningskänslan och sammanhållningen. Under tiden gick barnen i blandade åldrar och grupper en kul och klurig poängpromenad. 
Efter lunch halade vi den etiopiska flaggan, kramade om och vinkade av varandra och började längta till nästa läger. 

Tack alla som kom och bidrog till den fina gemenskapen! 
SEFF-familjerna i Väst


2017 - Ralingsåsgården Aneby


2016 - Odensbacken
Årets SEFF-träff hölls 5-7 maj på Björkenäsgården, Odensbacken nära Hjälmaren. Vädret visade sig från sin bästa sida, solen lyste på oss och det var sommarvärme alla tre dagarna! I år var det familjer från Region Stockholm som var arrangörer.
Många smått pirriga och förväntansfulla barn och föräldrar anlände till Björkenäsgården till incheckningen på eftermiddagen. Det skulle firas 20-årsjubileum och för första gången stod det i inbjudan att vissa familjer skulle dela rum. Spännande!
Vi blev alla inhysta i antingen små stugor med fågelnamn eller i större logementsrum. Föreningens ordförande Tarik Lindström höll ett välkomsttal och vår etiopiska flagga hissades och vajade så fint mot den klarblå himlen. Håkan Pohlstrand inledde kvällsaktiviteterna och visade bilder från Etiopien och berättade på ett mycket intressant vis om djur, natur och människor i det mångfacetterade landet vi alla har en nära relation till. Kristina Lindstrand bjöd in papporna för diskussion om pappans del i adoptionsprocessen. Detta gjordes utifrån hennes egen forskning kring "pappor och adoptivbarn". Under tiden bjöds alla barn på godis-fiskdamm. De barn som var danssugna kunde även dansa disco. Vi avslutade torsdagskvällen med korvgrillning nere vid sjön tills solen gick ner.
Efter en stärkande frukost på fredagen begav sig ett gäng till Perras äventyr där de fick spela fotbollsgolf, vilket barnen tyckte var väldigt kul. Många mammor med barn gick på hårkurs (del 1) hos Sophie och lära sig om afro-hårets olika struktur och skötsel, samt hur man gör flätor. Efter lunchen bjöds det på fria aktiviteter med hoppborg och utelek med bollspel för barnen. Under tiden var det årsmöte för de vuxna.
Vi firade 20-årsjubileum med kaffe och en pampig prinsesstårta gjord i form av en etiopisk flagga. Daniel Dahlström och Svante Johansson höll ett improviserat tal med diverse återblickar från föreningens 20 år. Dessutom lästes en hälsning från Gunnel i Addis upp. Under eftermiddagen fick vi alla nöjet att lära oss etiopiska danssteg till rytmisk musik, av tre glada etiopiska dansare. Våra barn hängde med väldigt bra! Till kvällen firade vi etiopisk afton iklädda våra etiopiska festkläder i en pyntad matsal i rött gult och grönt. Traditionsenligt åt vi injera med tillbehör. Vi slog även på stort med glass och maränger till efterrätt. Kvällen avslutades med dansshow av de tre dansarna från nationalteatern. Jag tror vi alla fick nypa oss lite i armen för att inte tro att vi var på återbesök i Etiopien. Vilken glädje, vilken rytm när alla klappade i takt! Våra barn hade svårt att slita sig från scenen. De ville dansa mer, mer långt in på natten.
På lördagen efter frukost städades det rum och stugor. Hårkursens andra del fortsatte fram till lunch. Barnen fick gå tipsrunda och svara på frågor om Etiopien. Efter lunch packade alla sina bilar och vinkade adjö till ett härligt soligt läger där vi alla fått umgås och utbytt erfarenheter och kunskap med varandra. 

Till slut, en kommentar från en familj som deltog på lägret för första gången: "Det här gav mersmak! Vi kommer nästa år igen!"

2015 - Örestrand

Kristihimmelfärdshelgen 2015 välkomnades föreningen av Region Syd till konferensanläggningen Örestrand, beläget i natursköna omgivningar invid Öresund. Efter drop-in-fika välkomnades alla i stora kyrksalen av föreningens ordförande Daniel Dahlström. Flera gick den etiopiska frågesporten. Därefter bjöds på nyrostat Tomocca-kaffe i solen. Efter kvällsmaten visades filmen ”Pusselbitar” med Daniel Lemmas återresa till Etiopien. Tove Jansson berättade inspirerande om deras återresa till Etiopien.På fredagen kunde man lära allt om afrohår vid Nandi Zulus, Hair of Heritage föreläsning. På eftermiddagen åkte ett större gäng till vackra Kullaberg på guidning och klättring. För barnen erbjöds ridning på en närbelägen ridskola. På kvällen anordnades den traditionella etiopiska festkvällen med som vanligt underbar etiopisk mat. Filmen ”Pusselbitar ” visades igen och Daniel Lemma dök upp på en kort visit  IRL!! Kvällen avslutades med disco.På lördagsförmiddagen hölls årsmötet. En väldigt lyckad helg avslutades med lunch.

2014 - Finnåkers kursgård, Fellingsbro
2014 hölls träffen på Finnåkers kursgård i Fellingsbro, i hjärtat av Bergslagen. Vackert belägen erbjöd den fina kursgården bästa möjliga förutsättningar för en härlig träff. Det var Region Nord som stod som arrangörer och programmet var i vanlig ordning fullspäckat! Ur programmet för helgen kan nämnas intressanta reseberättelser av familjer som nyligen besökt Etiopien, en betraktelse kring Finnåkers historiska koppling till Etiopien, en fartfylld trumworkshop som satte sig i barnens medvetanden ("Jag heter bom-bom, traktor, traktor, pysa luft..."), mysig grillning vid vattnet, hoppborg för alla barn, etiopisk kaffeceremoni, disco för barnen, go-cart för ungdomarna, sedvanlig konstuställning och givetvis etiopisk festafton med injera och tillbehör. Under helgen genomfördes också föreningens årsmöte. Spontana kommentarer som spreds via mail efter träffen:
"Vi hann inte säga hejdå till alla och vill passa på att tacka för den härliga träffen, särskilt till er som hade ordnat med planering och program. Vilket toppenställe ni hittade!

"[...] det största tacket kommer från min dotter. Seff-träffen är det bästa hon vet!"

"Också vi vill framföra vårt varmaste TACK till arrangörsfamiljerna för en mycket väl genomförd träff och ett strålande program! Vi är så glada att ingå i ett så gott sammanhang och få träffa alla er som kommer! Som vanligt var vi alla vid hemkomst grymt trötta men fyllda av positiv energi. Det räcker länge...men inte ett helt år! Vi ser fram emot nästa träff...och kanske fler reseberättelser (jättekul att få ta del av!). Må gott alla goa människor!"

Sammanfattningsvis, ytterligare en underbar helg tillsammans! Stort tack alla deltagare, arrangörer och gäster!

2013 - Stenungsögården, Stenungsund
Kristihimmelsfärdshelgen 2013 välkomnades hela föreningen till havsnära Stenungsögården, Stenungsund. Arrangörsfamiljerna i Region Väst hade laddat med ett suveränt program som hade något för alla. Efter inledande drop-in-fika och incheckning välkomnades alla av föreningens ordförande Daniel Dahlström och av arrangörsfamiljerna. Första kvällen bjöd på middag och disco i två omgångar, samt en föreläsning av en av föreningens medlemmar, som adopterades från Etiopien till Sverige på 70-talet och talade om sina erfarenheter. 
Fredagen bjöd på möjligheter till utflykt med sälsafari eller geocaching i området. De som stannade kvar kunde t ex spela fotboll, måla med Zekiros, köpa kaffe eller fixa håret. Eftermiddagen innehöll föreningens årsmöte och sedan under kvällen anordnades den traditionella etiopiska festkvällen med underbar etiopisk mat. Kvällen avslutades med disco och föreläsning, samt korvgrillning för "de med snabb matsmältning".

En lyckad helg avslutades med lunch på lördagen och en stor samling nöjda och glada familjer styrde kosan hemåt igen.

Stort tack alla deltager, arrangörer och gäster!

2012 - Ralingsåsgården, Aneby
Tillbaka igen på samma ställe som arrangerade 2006, Ralingsåsgården utanför Aneby. Träffen inleddes med att deltagarna hälsades välkomna med flagghissning och nationalsånger, pampigt värre! Ett försök gjordes att presentera alla familjer både med namn och geografisk hemvist gjordes innan en vernissage med Zekiros Melesse officiellt invigdes med bandklippning. Vi minglade, drack lite bubbel och tittade på Zekiros underbara tavlor.Efter middagen bjöds det in till en workshop med temat: "Aktivt lärande om adoptionsrelaterade frågor" under ledning av Daniel Dahlström från det pedagogiska nätverket Simnet. Deltagarna fick vara med om en stund full av skratt och kreativa aktiviteter, men också djupa tankar och utbyte av erfarenheter kring adoption. Utvärderingarna visade på nöjda deltagare. Under tiden pågick disco för barnen, medan ungdomarna hängde i sitt eget rum.I samband med kvällsmackan delades de vuxna in i diskussionsgrupper utifrån vilken ålder man har på sina barn. Grupperna delade frågor, tankar och erfarenheter som hör till just den aktuella åldern.Efter frukost på fredagen startade aktivitetspass 1, som innehöll försäljning och utställningar, av bl a kaffe, konst och hårvård. Det gavs även möjlighet att delta i en musikworkshop, leka fritt på gården, paddla kanot i Ralången eller delta i målarworkshop med konstnären Zekiros Melesse.Efter lunch tog aktivitetspass 2 vid. De yngre barnen åkte till bondgård och fick både se och klappa djur, andra deltog i dansworkshop och ytterligare andra åkte till Wiredaholms golfbana för att prova på att spela golf. Ungdomarna åkte in till Aneby och fick klättra klättervägg, medan de äldre åkte iväg och åkte gocart. Ville man ta det mer lugnt så höll man sig på gården och tittade på utställningar, köpte kaffe, lekte, sportade eller paddlade kanot.Under kvällens höjdpunkt, den etiopiska aftonen, bjöds det förutom god mat också på musikunderhållning och lekar. Kvällen avslutades med oerhört spännande reseberättelser från Etiopien, eget häng för ungdomarna och disco med snacks för barnen.Lördag förmiddag var det som vanligt dags för årsmöte, medan barn och ungdomar såg på film, lekte eller bara "chillade". Efter en god lunch var det dags att säga hejdå för den här gången.Vi som arrangörer vill tacka alla deltagare för den här gången! Vi ser redan fram emot nästa år! Hoppas att vi ses! 

2011 - Kärsögården, Stockholm
I år låg Kristihimmelsfärdshelgen ovanligt sent, vilket medförde chans att få njuta av ovanligt varmt och skönt väder på årets SEFF-träff. Och vilken helg de blev!!! Fantastiskt väder med sol och bad på underbara Kärsön!Första dagen droppade deltagarna som vanligt in under ett par timmar på eftermiddagen. Uppstarten bjöd på fika och tipspromenad och följdes av en uppstartssamling med Marica Carlsson och Hanna Wallensteen. Därefter blev det etiopisk frågesport och middag innan vi fick chansen att se en exklusiv utgåva av Marica Carlssons succéföreställning "En negers uppväxt" där hon på ett humoristiskt sätt skildrar sin uppväxt i Sverige och hur det är att vara mörkhyad och adopterad i Sverige idag.Lördagens höjdpunkter var förutom sol, bad och kanotpaddling i de vackra omgivningarna bland annat en föreläsning och diskussion med Hanna Wallensteen, målarworkshop med konstnären Zekiros Melesse, föredrag med Mikael Jarnlo och reseberättelser under kvällen. Men den absoluta höjdpunkten var som vanligt den etiopiska aftonen med god mat, vackra kläder och trevlig gemenskap runt borden.Under söndagen gavs det möjlighet att få tips och råd kring hårvård, samt prova nya frisyrer under tiden många vuxna samlades för årsmöte. Vid årsmötet deltog Birgitta Löwstedt, som berättade om läget i Etiopien när det gäller adoptioner m m, ett mycket uppskattat besök som vi hoppas kan bli en tradition! I vanlig ordning avslutades helgen med lunch innan vi tog farväl för det här året, som vanligt med en underbar helg bakom oss!Stort tack alla deltagare, arrangörer och gäster! 

2010 - Vilshärad i Halland
Tack alla medlemmar för en fantastisk helg på Strandgården, Vilshärad.Våra barn hade väldigt roligt hela helgen utom när de skulle hem, då kom protesterna. Det är länge sen de sovit så tungt som den lördags kvällen direkt efter att vi kommit hem. Ett gott tecken på att de haft kul, tyckte vi. De pratar fortfarande om hoppborg, alla nya kompisar och afrikanska trumband, sumobrottning m.m.Vi vuxna tänker nog mera tillbaka på alla härliga pratstunder och på de fantastiska omgivningarna runt Strandgården.SamlingÅrets program började med samling i en något stökig men välfylld matsal på Strandgården, beläget i Vilshärad strax norr om Halmstad. Vi som arragörer gick igenom helgens program och lyckades på ett framgångsrikt sätt få diverse arbetsuppgifter delegerade ut på övriga medlemmar. Vi efterlyste bl a grillmästare till fredagens grillning, två fotbolls-coacher och ansvariga för hoppborgar och sumobrottning. Under samlingen presenterades även inbjudna Etiopiska gäster. Dessa var; konstnären Zekiros och studenterna från Växjö högskola Mattias Taye och Jemal Mohammed.Efter samlingen genomförde pappa Dylan en frågesport om Etiopien, svåra frågor tyckte vi, men givetvis kammande vårt heletiopiska lag hem full pott. Till kvällsmat bjöd Strandgården på kalops och potatis. Vid halvåtta-tiden drog minidisco igång i källaren. Mest uppskattat var nog dock sumobrottning och chips/popcorn som serverades samtidigt. Under tiden som allt detta pågick kunde de som önskade lite mer lugn och ro gå och lyssna på Kari och Hanna Reckebo om deras fyra veckor långa återresa till Etiopien i december 2009.Massor av aktiviter – många med anknytning till EtiopienFredagen bjöd på en mängd aktiviteter. På förmiddagen arrangerades en diskussiongrupp där vi utbytte egna erfarenheter kring hår. Allt från den ”ettriga somaliska hårsvampen” till hårprodukter och dreads diskuterades. Samtidigt var ett gäng iväg och åkte go-kart. Några av de äldre tjejerna skapade body maps (konstverk) med stöd av Helena Jansson-Felldin, underbara kreationer som sedan täckte väggarna i foajen. De något yngre barnen erbjöds möjlighet att lära sig att jonglera med hjälp av studenten Jermal.Till mångas förvåning tittade solen fram och värmde skönt när korvgrillning med ordförande i spetsen utgjorde lunchen. På eftermiddagen fick de yngre möjlighet att måla tillsammans med konstnären Zekiros. Oj, vad skoj att måla med akryl! Det var färgglatt både lite här och där, när 4-5 åringarna högg tag i penseln. Zekiros är en etablerad konstnär från Addis, som under två år studerat konst i Lund. Han hade med sig ett 40-tal underbara målningar som alla påminde oss om våra vistelser i Addis. Några av våra medlemmar tog även chansen att under dagen förnya sina frisyrer med hjälp av Nighisti och hennes vännina som på ett mycket fingerfärdigt sätt kunde skapa inbakade kreationer och hårförlägning, som vi andra kunde både inspireras och lära av. Många nya flätor blev det på både tjejer och killar.Under eftermiddagen arragerades ytterliggare en diskussionsgrupp kring hud. Även här utbytte vi erfarenheter. Dessa handlade bl a om solbränna, D-vitamin och olika produkter.Tomoca Sweden, ett litet familjeföretag som säljer etiopiskt kaffe och drivs av Tsege och Ulf Knutsson besökte oss på eftermiddagen. Det luktade härligt i hela lokalen av det nymalda kaffet. Dessutom fick vi möjlighet att köpa hem kaffe och kryddor för att njuta av på hemmaplan.Framåt sen eftermiddag dukades enligt SEFF-tradition den etiopiska middagen fram. Köket på Strandgården hade fått mycket hjälp från Nighisti med att laga maten, så att grytorna och injeran fick det rätta stuket. Även om det tyvärr var många som fick vänta lite förlänge på sin mat (det tar lite tid och utfordra 137 personer) kunde alla njuta av en alldeles ypperlig etiopisk måltid. Många hade också klätt upp sig i kläder som hade anknytning till Etiopien. När vi sedan avslutat med glass och kaffe rykte Lamines och hans polare in med ett sju man starkt band på djembe-trummor. Gruppen bjöd på rytmer som fick golvet att gunga och taket nästan att lyfta i matsalen.Under hela helgen var det ett evigt hoppande och studsande utomhus. Hade vi haft möjlighet att utvinna energi från barnens studsande hade vi kunnat generera el till hela Vilshärad under dessa dagar.AvslutVår SEFF-träff avslutades på lördags-förmiddagen med hällregn och årsmöte i kyrkan. Där diskuterades allt ifrån ekonomi, kommande träffar och hemsidan.Vi som arrangerade årets SEFF-träff är oerhört tacksamma för all hjälp vi fick av medlemmar och att vi fick bra väder nästan hela träffen. Hoppas ni hade det lika givande och roligt som vi...Våra barn ser redan fram emot årsträffen 2011.Tusen Tack!Annette Lindqvist, Lena Nyquist och Maria Selway med familjer 

2009 - Bockabergs friluftsgård, Floda
Som vanligt träffades vi under Kristihimmelsfärdshelgen för SEFF-träff. De två tappra arrangörsfamiljerna hade efter problem med konkursande lägergårdar lyckats boka härliga Bockabergs friluftsgård, med underbart sjönära läge. Programmet första kvällen bjöd bl a på fika, promenad och presentationssamling. Efter middagen blev det diskussionsgrupper, där viktiga frågor diskuterades och erfarenheter utbyttes.Under fredagen blev det aktiviteter, bland annat gocart och bowling stod på programmet. Mycket uppskattat! Efter fika och fria aktiviteter under eftermiddagen var det åter dags för underbar etiopisk mat och feststämning! Kvällen avslutades med fotovisning och reseberättelser från Etiopien.Nöjda och glada efter en trevlig helg där en del till och med vågat sig i vattnet när solen tittat fram, avslutade vi i vanlig ordning med städning, årsmöte och lunch. Tack arrangörer och deltagare! 

2008 - Timmernabben, Småland
I början av maj 2008 samlades vi på EFS-gården i Timmernabben mellan Oskarshamn och Kalmar. I en härlig miljö ett stenkast från havet fanns alla möjligheter till en underbar helg, vilket det också blev! Arrangörerna bjöd på en familjär stämning redan från början med välkomstfika och presentation. Första kvällen innehöll som vanligt mest fri lek och tillfälle att umgås med nya och gamla vänner. Efter kvällsmaten blev det diskussionsgrupper för de vuxna, en mycket givande stund.På fredagen gavs det möjlighet till utflykter, bland annat med båt från Oskarshamn. Båtturen gick bl a till ett stenbrott, där deltagarna fikade medhavd fika. Några valde i stället att besöka badhuset i Mönsterås, ett mycket roligt och uppskattat besök både bland unga och gamla. Dessutom fanns det under eftermiddagen möjlighet att besöka en godisaffär i närområdet!Kvällen bjöd på etiopisk afton med god mat och trevligt sällskap.På lördag förmiddag roade sig deltagarna med att städa sina rum innan årsmötet hölls. Efter lunch tackade vi arrangörerna för en lyckad helg och vände åter hemåt. Vi ses nästa år! 

2007 - Gimo, Uppland

Återigen en härlig träff med goa vänner. Årets träff präglades av etiopisk mat och dans, fotboll, god gemenskap, bågskytte, höghöjdsbana, föreläsning om adoption och att se "annorlunda ut".Under fredagen åkte ungdomarna och några "gubbar" iväg till höghöjdsbanan utanför Dannemora. Guidningen och säkerheten sköttes av Stefan och Patrik från Altitudo. Vi snackar verkligen hög höjd, eller vad sägs om fallhöjder på närmare 200 meter som mest... Läs mer:
Gruvbanan på Altitudos webbplats
Samtidigt for övriga till Lövsta bruk för att titta på gammal klassisk brukskultur. Läs mer om Lövsta bruk:Länsstyrelsen Uppsala Län
Gert Forsströms site om Lövsta bruk
På fredag eftermiddag/kväll samlades huvudsakligen vuxna för ett jätteintressant seminarie av Hanna Wallensteen. Det blev stund av funderingar kring olika förhållningssätt till sitt "annorlundaskap" och att vara förälder till adopterade barn. Hanna gav oss bl a verktyget "frågan". Läs mer om Hanna påAdopterad kompetens
Värt att nämna är självklart oxå köksarbetet som syrianska vänner utförde. Starkt jobbat!Bilder från träffen kommer publiceras efter hand. Håll ut!

2006 - Aneby, norra Småland
10-årsjubileum för föreningen firades på Ralingsåsgården med visning av bilder från alla tidigare träffar. Besök av flera vuxna adopterade etiopier. Bl a berättelse om hur det är att som ung kvinna hitta sin biologiska mamma under en återresa till Etiopien. Vi fick oxå höra om en familjs återresa med 9- och 11-åring upplevdes. Läs mer >>>. Självklart vankades etiopisk mat. 10-årsjubileet till ära slogs deltagarrekord. Många nya familjer deltog, vilket kändes spännande.

2005 - Ljungby, södra Småland

Dax för Småland igen. Vi spenderade Kristi Himmelsfärdhelgen på Sunnerbogården strax utanför Ljungby. I trakten runt Ljungby finns en stark berättartradition. Sägner och verkliga händelser berättas från mun till mun på samma sätt som man gör i många afrikanska länder, t ex Etiopien. Calles bror underhöll oss med några riktigt hemska grejer... Som vanligt etiopisk festmåltid!

2004 - Rimforsa, Östergötland
Rimforsa blev årets lägerplats. Vi bodde på en kursgård och hade stor hjälp i köket av de organiserande familjernas föräldrar. Etiopisk mat, fint väder och trevligt sällskap gjorde som vanligt vår helg till något extra trevligt. Vi gjorde en utflykt till Trollegater som var ett grottsystem i närheten. Där fick alla som ville krypa in under jord och höra om hur trollen bott i grottorna. Vi grillade korv, pysslade och hade det jättetrevligt i skogen. Till kvällen var det Etiopisk fest med mat och musik. Under lägret fick vi också chans att lära oss mer om det afrikanska håret och hur det skall skötas. Som vanligt var det en helg att minnas och något att se fram emot nästa år.

2003 - Såtenäs, Västergötland
Vi träffades i Kristi Himmelfärdshelgen till läger och årsmöte precis som tidigare år. I Såtenäs kvarterades vi in på hotell, logement eller i tält ute i skogen.Vi befann oss på flygflottiljen och hade därför en del aktiviteter som var lätta att ordna på plats. Som vanligt hade vi en etiopisk fest med mat och glada miner, vi träffade vuxna adopterade från Etiopien och spelade fotboll. Just i år fanns det, vid sidan om årsmötet, dessutom chans att titta på ett Herkulesplan från insidan, lära sig om överlevnad och besöka ett hus från 40-talet med inredning från samma tid. Kort och gott – vi hade ett trevligt läger där solen sken på oss.

2002 - Bogesund, Stockholm
Vi samlades på Bogesunds vandrarhem. Bland aktiviteterna märktes t ex Fångarna på fortet i Vaxholms fästning för ungdomarna. Håkan Pohlstrand, Sveriges egen Crocodile Dundee, berättade om sina äventyrsresor i Etiopiens vildmark, på Omo-floden mm. 

2001 - Söderköping, Östergötland
Träffen hölls på Stegeborgsgården utanför Söderköping. En del av barnen har nu blivit så stora att de kräver lite mer för att vilja följa med på våra träffar. På Stegeborgsgården fanns mycket för dem att göra. En hel äventyrsdag utan småsyskon och föräldrar, innehållande bl a bergsklättring var vad de bjöds på. För de mindre barnen fanns också organiserade aktiviteter. Detta gjorde det möjligt för de flesta vuxna att delta både i årsmötesförhandlingarna och i seminarier. Bl a deltog vuxna adopterade i en givande diskussion. På kvällen åts det "Doro Wat" och dansades det till Ethio Band. 

2000 - Strömstad, Västkusten
Träffen hölls på FBU:s anläggning utanför Strömstad. Tipspromenad, föredrag, musikverkstad för barnen och etiopisk dans till levande musik var några av inslagen under helgen. Vi tog oxå en båttur. Några tog dessutom ett dopp i havet, brrr. 

1999 - Mullsjö, Västergötland
Nu var det Jönköpingsfamiljernas tur att bjuda in till årsmöte. Träffen hölls i Nyhem utanför Mullsjö. Detta år fick vi besök av herr Mengisti Ayele från adoptionsmyndigheten i Addis Abeba. Åter många kära återseenden, nya bekantskaper och trevliga aktiviteter under tre dagar. Kallt och regnigt men vad gjorde det? Vi badade i varmbadhus, åkte till godisfabrik, körde 4-hjuling och red på häst. Värdarnas föräldrar gjorde en heroisk insats i köket.

1998 - Adelsö, Stockholm
Stockholmsfamiljer stod för arrangemanget. I år fanns inbjudna gäster med på träffen. Dels vuxna adopterade och dels etiopier som spelade och dansade till traditionell etiopisk musik. Andra akriviteter var bl a en tur till Birka och ett guidat besök på Drottningholms slott som avslutning. Det är många familjer som återkommer varje år, men varje år finns även några nya familjer med som hittat till föreningen.

1997 - föreningen bildas, Varberg, Halland
1997 samlades vi på Getterön utanför Varberg. Även detta år var det ca 20 familjer som deltog. Föreningen bildades formellt. Styrelse utsågs och stadgar antogs. Detta år fanns även några ungdomar med bland deltagarna och två av dessa valdes in som ungdomsrepresentanter i styrelsen.

1996 - första träffen, Vimmerby, Småland
1996 togs de första stegen till att bilda SEFF. Ett 20-tal familjer samlades på Fredensborgs Herrgård utanför Vimmerby. Förutom många olika aktiviteter för både barn och vuxna - bl a ett besök i Astrid Lindgrens Värld - diskuterades också om det fanns intresse för att bilda en förening. En grupp om 3 personer utsågs till att ta fram ett förslag om inriktning och mål för en sådan till nästa träff.